Ahová mi is soroljuk magunkat, az az egyedi követelés kezelés művészete.


Magyarországon ma kétféle követelés kezeléssel találkozhat. Az egyik a követelést tömegtermékként kezeli, sablonokat, standardeket, formanyomtatványokat alkalmazva, az ellenérdekű felekkel pedig rendszerint alacsonyabban képzett alkalmazottak lépnek-, ill. tartják a kapcsolatot. Nos ezek nem mi vagyunk. A másik kategória, ahová mi is soroljuk magunkat, az az egyedi követelés kezelés művészete. Mind jogosulti, mind kötelezetti oldalon arra törekszünk, hogy a megbízónknak a kezdeti pozíciója a megbízás teljesítésekor jelentősen javuljon, és rendszerint a megbízási díjunk is az eredmény egy meghatározott százaléka, így Önben sem merülhet fel, hogy időhúzásra törekszünk, és lehetetlen feladatokat vállalunk, hogy a rezsinket kitermeljük.

A követelés egy olyan jogviszony, jogi kapcsolat hitelező és adós között, amelyben a hitelező valamit, az esetek többségében pénzösszeget, követel az adóstól. A praxisunk 99,9%-ban a követelések vagy kölcsönszerződésen (hitelen), vagy ki nem fizetetett árun vagy szolgáltatáson, vagy kártérítési igényen alapulnak. Szakmai szempontból mind adósi- (kötelezetti), mind hitelezői (jogosulti) oldalon képviselünk ügyfeleket. A megbízás célja a megbízó számára a kiindulási pozíciótól kedvezőbb pozíció elérése. Ez azt jelenti, hogy

a) hitelezői- (jogosulti) oldalon a követelés mielőbb, minél nagyobb mértékben megtérüljön

b) adósi- (kötelezetti) oldalon a tartozást a hitelező részben vagy egészben elengedje, és/vagy arra részletfizetést engedjen

Mi nemcsak a jogosulti képviselet során folytatott követelés kezelést nevezzük követelés kezelésnek, hanem az adós, a kötelezett képviseletét is, a két kategória szakmai módszertana ugyanis nagyon hasonló. A kötelezettek képviselete során szerzett tapasztalatainkat eredményesen kamatoztatjuk a jogosultak képviselete során és ez fordítva is így van.

A követelés kezelés eszköztára igen széles, a megfelelő eszközöket az ügy egyedi jellegzetességei alapján kell kiválasztani.

a) informális behajtási eszközök (ügyvédi levél, egyezségi ajánlat, egyeztetések)

b) fizetési meghagyás (nemperes behajtási eszköz)

c) polgári per (egyfajta végső megoldás)

d) végrehajtás

e) felszámolás

f) beszámítás

g) engedményezés

h) tartozásátvállalás

i) veszteségként történő leírás

j) kiválás

k) büntetőeljárás