Érdemes-e egy adott tevékenységre vállalkozást alapítani?

Dr. Varga Detre


1. Tanultál valamit és nem akarsz vagy nem tudsz alkalmazott lenni…

A legtöbb vállalkozás azért születik meg, mert az ember képesítésre vagy tudásra tesz szert, amellyel dolgozni szeretne egy szakterületen, de nem akar vagy nem tud alkalmazottnak menni. Az a tapasztalatom, hogy az ügyfelek, megrendelők komolyabban veszik azt, akinek van egy vállalkozása, adószáma, és annak online megjelenése, mint aki egyszerűen csak ért valamihez. Ha ebbe a kategóriába sorolod magad, nem érdemes túl bonyolult vállalkozást felépítened, hiszen alapvetően a saját munkádat értékesíted. Az egyéni vállalkozás, amelyet öt perc alatt bejegyezhetsz a legközelebbi okmányirodában, pont erre szolgál. Ha fix összegű átalányadót választasz (KATA), évi nyolc millió forint összegig havi hatvanezer körül minden adót kipipálhatsz, és ÁFA mentes vagy. Ez három kontinensen  a legkedvezőbb adózási forma, amellyel rendszeresen igazolt jövedelemhez juthatsz.

2. Szeretnél a fix jövedelmed mellett elkezdeni építeni valamit, amiből félre is tudsz rakni, és ehhez profi jogi keretekre van szükséged.

Ha olyan típus vagy, aki szereti rendben tartani a dolgait, és a munkaviszonyod mellett van egy terved, akkor jogi kereteket adhat, ha alapítasz egy vállalkozást. Ez téged is motivál abban, hogy komolyan foglalkozz azzal, amire létrehozod, hiszen a fenntartása alapszinten pénzbe kerül. Kezdésnek ideális egy egyéni vállalkozás, mert szinte semmibe nem kerül. Az ember inkább lustaságból bíz meg egy könyvelőt, hiszen egy ennyire egyszerű vállalkozási formát akár maga is könyvelhetne. Főállású munka mellett a kisvállalkozói átalányadózás (KATA) csupán 25-30 ezer forint havonta, emellett akár havi félmillió forint igazolt adózott jövedelmed lehet.

3. Van egy vállalkozásod, amelyből ki szeretnél szervezni egy tevékenységet, a kockázattal együtt.

Ez az eset akkor célszerű, ha van egy működő vállalkozásod, és belefognál egy kockázatos tevékenységbe, amit ki szeretnél szervezni, vagy már egy ideje folytatod ezt a tevékenységed, de úgy döntöttél, eljött az idő, hogy kiszervezd. Mielőtt azonban bonyolítod a vállalkozási struktúrádat, érdemes kiszámolni, nem járnál-e jobban egy felelősség-biztosítással, tekintettel egy vállalkozás működési költségeire. Tapasztalatom szerint kevesen kötnek egy adott tevékenységre felelősség biztosítást, pedig jelenleg a biztosítási termékek díjszabása árbevétel arányos, így kisebb cégeknek kedvező lehet.

4. El akarod különíteni a céget, amelyben vagyon található attól, amelyik kereskedik, ennél fogva kockázatot vállal.

Egyik leggyakoribb oka vállalkozás alapításának, amikor a tulajdonos belegondol, hogy köszönhetően anyagi sikereinek van veszítenivalója, így a megszerzett vagyont el kéne különíteni attól a cégtől, amelyik a kockázatos tevékenységet folytatja. Mielőtt költségekbe vered magad, gondold át, mennyire kockázatos a tevékenység, amelyet folytatsz, és nem lehetne-e más eszközökkel csökkenteni a kockázatot. Ha feltétlenül szükségesnek látod, én nem a kockázatos tevékenységet szervezném ki, hanem a vagyont. Mi lenne, ha apportálnád a kiválasztott vagyontárgyakat egy másik cégbe, majd később átírnád annak a nevére ezt a céget, akit vagyontartónak gondoltál, akár magadra, akár egy családtagodra. Ezzel biztonságba helyezed a vagyontárgyakat, a kockázatos tevékenység pedig marad abban a cégben, ahol eredetileg is volt.

5. Társulni akarsz valakivel, de nem akarod bevenni a meglévő cégedbe, vagy még nincs céged.

A vállalkozás mint jogi struktúra előnyei igazából akkor használhatók ki, ha társulsz valakivel. Ha már van egy működő céged, de nem akarod megosztani akkor azért, ha még nincs céged, és nem akarod vagy nem tudod egyedül biztosítani az erőforrásokat, akkor azért társulj valakivel. Nem lennék benne egy ügyvédi társulásban, ha nem hinnék benne őszintén, hogy egy meg egy több, mint kettő… A társulás néha megsokszorozza a hatékonyságát egy tevékenységnek. Akkor érdemes társulni, ha a társakkal a sikerhez nélkülözhetetlenek vagytok és lesztek egymásnak. Ha csak pénzre vagy pénzen elérhető erőforrásokra van szükséged (ideértve a pénzen megvásárolható munkaerőt is) akkor inkább szervezd úgy, hogy előbb utóbb te légy az egyedüli tulajdonos, például köss ki a részesedésre vételi jogot. Ha úgy gondolod, egy ember részvételére és lojalitására tartósan szükséged lesz, akkor társulj. A társaddal érdemes részletesen megállapodni, ki mit vállal. Ezt hívjuk szindikátusi szerződésnek, ha jogi értelemben is társultok. Tapasztalatom szerint, ha valami le van írva, könnybeb rá emlékezni, és jobban betartják az emberek.

Téged mi inspirált arra, ha visszatekintesz, hogy vállalkozást alapíts? Ha belegondolsz, ez egy elég komoly döntés, hiszen a legdrágább erőforrásodat szánod rá, az idődet. Esetleg vállalkozás alapítását fontolgatod, de még nem jutottál elhatározásra? Oszd meg milyen szempontok szerint mérlegeled a döntést!